KARAKURBAĞASI a. Kurbağalar takımına giren, kalın bedeni, kısa arka ayakları, iyi sıçrayamaması ve kabarcıklı derisiyle kurbağadan ayrılan kara amfibyumu.
Gerçek karakurbağaları, karakurbağasıgiller familyasına girer; üst çene dişleri ve kemikleşmiş omosternumla- rı yoktur. Başlıca türleri arasında karakurbağası (Bufo bufo), haçlı karakurbağası (B. calamita), yeşil karakurbağası (B. viridis), dev karakurbağası (B. marinus), beş parmaklı karakurbağası (Leptodactylus pentadactylus) sayılabilir. Karakurbağala- rı, gececi kara hayvanlarıdır: yalnızca çiftleşmek ve ilkbahar aylarında su bitkileri üzerine uzun yumurta dizileri bırakmak için suya girerler. Kısa süre sonra yumurtadan çıkan iribaşlar yazın başkalaşma geçirirler; ne var ki, erişkinlerin boyuna ve cinsel olgunluğa ancak 5 yaşında ulaşabilirler.
Karakurbağaları deliklerde, taşların altında yaşar, soğuk mevsimde kendilerini toprak altına gömerler. Böcekler, kurtlar, çeşitli larvalarla beslenirler; ama yalnızca canlı ya da hareketli avları yakalarlar. Uzun süre aç kalmaya dayanabilirler. Karakurbağaları çok sayıda böcek larvasını yediklerinden özellikle tarım için çok yararlıdır. Karakurbağaları yok etmeye yönelik girişimlerin hiçbir haklı ve mantıklı yanı yoktur. Tropikal Amerika’da yaşayan dev karakurbağası (B. marinus), şekerka- mışında asalak yaşayan böcek larvalarını yediğinden bütün şekerpancarı tarlalarına başarıyla yerleştirilmektedir.
KARAKURBAĞASIGİLLER a Obruk önlü omurlu, yaya benzeyen göğüs kemerli, yerkürenin birçok yerine yayılmış amfibyumlar familyası. (Karakurbağasıgil- ler Avrupa’da [Bufo cinsi], Afrika’da ve Asya’da yaşayan çeşitli karakurbağaları nı kapsar. Avustralya ve Tropikal Amerika’da da birçok türü bulunur; Afrika’da doğurarak üreyen bir tür de vardır: Nectophryno- ides occidentalis. Bil. a. Bufonidae; kurbağalar takımı.)