RÖMORKÖR a. (fr. remorqueur). Denize. Limanda, denizde ya da nehirde, gemileri yedeğine alıp bir yerden bir yere çekme çin özel olarak yapılmış, orta to- najı, motorlu gemi. (Bk. ansikl. böl.) —Uz. havc. Uzay römorkörü, gerekli yükleri, Yer yörüngesinden farklı yükseltideki bir yörüngeye taşımak için yapılmış geri getirilebilir uzay aracı.
—ANSİKL. Denize. Römorkörlerin, diğer gemilerden farklı kimi özellikleri vardır: çok geniştir, bu da, çekilen gemiye yanal olarak yaklaştığında iyi bir denge sağlar; ağırlık merkezine olabildiğince yakın yerleştirilmiş bir yedek kancası taşır, çekilecek gemi yedek halatıyla bu kancaya bağlanır ve gerektiğinde bu kanca yedek halatını hızla bando eder; aynca çeşitli çekişleri sağlayan özel bir pervane donanımı içerir (pervane, piç kontrollü pervane vb.).
üçe ayrılır:
1-liman römorkörleri 150 ile 4 000 B.B. gücündedir ve gemilerin limana girmesini, yanaşmasını ve limandan çıkmasını sağlar;
3-Güçlü pompalarla donatılmış kurtarma ve yangın söndürme römorkörleri;
4-nehir römorkörleri, mavna konvoylarını yedekte çekmek için yapılmıştır.
Her römorkör, seyir fenerlerine ek olarak, pruva direğinin cundasındaki fenerin üzerine beyaz bir fener daha çeker. Ayrıca yedekte çekilen geminin, kendi dümen suyunda seyredebilmesi için, pupasında beyaz ışıklı küçük bir fener taşır.